Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Hogyan tanuld a szóbeli tételeidet?

2016. június 03. - TGMagdolna

boy-310099_1280.pngAz előző részben arról írtam, hogy mire érdemes oda figyelni a tanulás megkezdése előtt, és alatt. Most magáról a tétel tanulástól szeretnék írni. Jó esetben kidolgoztad a tételedet, még év közben és meg is tanultad, dolgozatot írtál belőle, vagy feleltél, tehát most már csak át kell ismételni. De mi van akkor, ha ott ülsz a tétel felett és úgy tűnik, mintha most látnád először?

Érdemes egy stratégiát kitalálnod, hogy hogyan is tanuld meg. A stratégia függ attól, hogy milyen a tanulási stílusod, milyen tantárgyat tanulsz, milyen típusú a tételed (elméleti, gyakorlati: feladatokat, kísérleteket tartalmaz). Ilyen stratégia lehet, ha folyamatosan addig ismételgeted a tételt, amíg meg nem tanulod. Szerintem az ismétlés nagyon fontos, de ennél a módszernél lehet hatékonyabban is tanulni.

 Elméleti tételhez, illetve a gyakorlati tétel elméleti részéhez a következő stratégiát ajánlom:

1. Olvasd át, és értsd meg a tételt! Nézd meg miről szól, milyen részekből áll, azok között milyen kapcsolat van.

2. Keresd meg a tétel logikai vázát! Először ezt tanuld meg! Majd erre felépítve a tétel többi részét (tételeket, bizonyításokat, definíciókat, évszámokat). Ehhez érdemes készíteni egy "puskát" amin rajta van a vázlat és ez alapján mond el először a tételedet.

3. Mond fel! Próbáld vissza mondani először részenként, aztán pedig egészben a tételt. 

4. Ismételj! Ismételd át a tételt a tanulás végén, a tanulás után pár nappal, illetve a vizsga előtti napokban.

A gyakorlati részhez, ha ismered a feladatot akkor azt gyakorold, vagy ha nem akkor olyat amilyen várható a vizsgán. 

 A következő részben a vizsgadrukkról írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr628758144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása