Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

A szóbeli érettségi vizsga és a vizsgadrukk

2016. június 06. - TGMagdolna

quotes-933816_640.jpgVizsgadrukk

A vizsga egy teljesítmény helyzet, ahol igyekszel a tudásod legjavát megmutatni.  A teljesítmény és a szorongás között kapcsolat van. Ha kicsi a szorongás, akkor a teljesítmény is kisebb lesz, ez az esélytelenek nyugalma. Ha a szorongás nagy, akkor a teljesítmény is nagy, de ha túl nagy a szorongás akkor a teljesítmény ismét kicsi lesz.  Tehát a vizsgadrukkra szükséged van ahhoz, hogy jól vizsgázz, de kordában kell tartanod.

A vizsgadrukkot megszüntetni nem lehet, de az optimálisra csökkenteni igen.

Jelei:

  • izzadó tenyér
  • elpirulás
  • hasfájás
  • hasmenés
  • kéztördelés
  • körömrágás
  • nagy sóhajok
  • leblokkolás

A szorongás gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatással van az emlékezetre és a reakciókra. Egy optimista szorongás azonban serkenti a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban.

Vizsga drukk a vizsga előtt

Vizsga időszak elején szedd össze a tanulnivalót az összes olyan anyagot amelyre szükséged lesz a felkészülés során. Ez azért fontos, hogy így jobban átláthatod mi az, amit meg kell tanulni és mennyi idő kell a megtanuláshoz. Segít a vizsgaidőszak beosztásában.

Ha mégis úgy érezd, hogy elúsztál és nincs időd mindenre akkor két stratégia közül választhatsz.

  1. Mindent átnézel és felületesen megtanulod, így bármit is húzol a vizsgán tudsz róla beszélni, de nem biztos, hogy olyan jó jegyet kapsz, mint amilyent szeretnél.
  2. Csak a fontosabbnak vélt tételeket tanulod meg de azt alaposan és reménykedsz, hogy belehúzol.

Ülj össze a csoport társaiddal és beszéljétek át ki, hogyan halad, milyen tanulási ötletei, vannak. Segítsetek egymásnak. Fogalmazd meg az érzelmeidet, félelmeidet és beszéld ki magadból. Rájössz, hogy mások is hasonló cipőben járnak.

A vizsgaidőszakban se változtass a napi ritmusodon.  Ne éjszakázz, mert akkor nem tud a megtanult anyag bevésődni. Az alvás megvonás egy kínzási mód! Tehát ne kínozd magad! Hosszabb távon rosszabb lesz a memóriád, gondolkodási képességed, ezáltal pedig a logikus gondolkodás és érvelési képességed is. Ezekre azonban szükséged lesz a vizsgán.

Táplálkozz egészségesen, és mozogj rendszeresen.

Az élvezeti cikkek, mint a cukor, csoki, kávé, energia ital. Hirtelen megemelik az energia szintedet és ugyan olyan gyorsan le is csökkentik és még fáradtabbnak érzed magad tőle. Vizsga előtt jól jöhetnek, mert akkor hirtelen kell az energia, de a felkészülési idő alatt inkább kerüld őket. Helyettük keress más alternatívákat, amik ugyan nem olyan gyorsan emelik a vércukor szintedet, de hosszabb távon is energiát adnak. Ilyenek a teljes kiőrlésű termékek, olajos magvak, zöldségek, zöld tea, menta tea.

A testmozgás segít kikapcsolódni, felfrissít könnyebb utána vissza ülni tanulni, és csökkenti a stressz szintet is. Ha mást nem is akkor legalább sétálj egyet a friss lebegőn, és ha olyan az idő akkor élvezd a napsütést.

Összefoglalva a következőkkel csökkentheted a stresszt:

  • Aludd ki magadat!
  • Vizsga előtt már ne tanulj! Amit legutoljára olvastál, azt felejted el legelőször, csak azt akadályozza meg, hogy megnyugodj.
  • Pozitív gondolatok! Jó dolgokra gondolj, jól fog menni, gondolj arra a tételre amit ki szeretnél húzni.
  • Válassz kisebb elérhető célokat! 
  • Amikor otthon felmondod az anyagot képzeld magad a vizsga szituációba!
  • Végezz relaxációs, autogén tréning, légző gyakorlatokat!

Vizsgán

Az emberek többsége a szóbeli vizsgán izgul jobban, mert ilyenkor teljesíteniük kell maguk és mások előtt is. Ilyenkor nem csak a tudást, de az előadás módot is értékelik. 

A vizsga drukk leküzdésének egyik leghatékonyabb módja, ha vizsga előtt leírod, hogy mitől félsz a legjobban, mi az ami legrosszabb esetben történik. Ismered már az írásbeli rész pontszámait, és azt is tudod, hogy a szóbeli résszel mennyi pontot szerezhetsz és melyik a legrosszabb jegy amit kaphatsz. Készíts B tervet, mi lesz ha nem úgy sikerül a vizsga, ahogy vártad. Gondold végig, hogyan befolyásolja a magadról kialakult képet a rosszul sikerült vizsga. Csalódni fogsz magadban? Vagy az adott tárgynál rosszabb jeggyel is elégedett vagy? Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ a vizsga alatt már az agyad nem ezzel fog foglalkozni és a dolgodra tudsz koncentrálni.

A következő részben arról írók, hogy hogyan vizsgázz. Mire kell oda figyelni, hogy jobban sikerüljön a vizsga.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr258781708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása