Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Olvasás

2015. január 20. - TGMagdolna

girl-160167_1280.png 

Az olvasásról, olvasási technikákról rengeteg könyvet írtak már. Alapvetően az a cél, hogy minél gyorsabban és minél jobb  szövegértéssel olvass.

Azt, hogy milyen gyorsan tudsz olvasni az itt tudod lemérni.

Nem mindig kell a gyorsolvasást használni. Különbözőképpen olvasol bizonyos szövegeket. Például a menetrendet másképp olvasod, mint a kötelező olvasmányt vagy egy cikket. Érdemes ezeket tudatosítani ahhoz, hogy eredményesebben tudj tanulni. 

 

A kutatók 4 féle olvasási módot különböztettek meg.

  1. Felületes olvasás. Ezzel olvasással érdemes kezdeni a tanulást. Először átfutod a szöveget ennek az a célja, hogy kapj egy képet a szöveg felépítéséről, tartalmáról. Ilyenkor az agyad felkészül az alaposabb szövegelemzésre. Pl. cikkek, hírek, rövidebb szövegek olvasásánál is használható, ha gyorsan akarsz információhoz jutni.

  2. Gyors olvasás. A szöveg gyors tempóban való átolvasása egy konkrét információ keresésének céljával. Ilyenkor csak a neked fontos információkat szűröd ki. Pl. menetrend, árlista, tájékoztató.

  3. Lassú olvasás. Ha már nagy vonalakban megértetted a szöveget (felületes olvasással), de mélyebben is meg szeretnéd ismerni az összefüggéseket, jegyzetet, kiemeléseket akarsz készíteni. Pl. szakszövegek.

  4. Figyelmes olvasás. Ha bonyolult összefüggéseket tartalmazó szöveget kell értelmezni, kijegyzetelni. Ahol minden mondatot meg kell érteni. Pl. használati utasítás, jogi szövegek, versek

Egy hasznos olvasási technika a jobb szövegértés eléréséhez: 

Insert olvasás

Ezt a technikát a Nemzetközi Olvasástársaság dolgozta ki.

Röviden a szöveg olvasása közben:

Tegyél egy pipát oda és akkor, ha az olvasott szöveg megegyezik azzal, amit már eddig is tudtál.

Tégy - jelet oda ahol ellent mond a korábbi ismereteidnek.

Tegyél + jelet ha új információkat olvasol, amit eddig nem tudtál.

Tegyél ? jelet, ha az adott szöveg további kérdéseket vet fel benned.

Miért jó ezt használni?

  1. Kevesebbszer kell átolvasnod egy szöveget ahhoz, hogy többet megjegyezz belőle.

  2. Az összefüggéseket gyorsabban megérted, mert folyamatosan azon fogsz gondolkozni, mi az amit már tudtál és hogyan kapcsolható hozzá az új információ.

  3. A saját véleményed is hamarabb kialakul a témáról, mert kritikusan olvasol.

  4. Segít, hogy gyorsabban tudj tanulni.

Az olvasás még nem egyenlő a tanulással. Olvasás közben 5 perc eltelte után az információ 50%-a, másnapra a 90%-a elfelejtődik. Ahhoz, hogy az olvasott információ hosszabb távon is megmaradjon, az olvasott szöveggel valamit tenni kell. Ehhez mutatok most be egy technikát.

Háromszori átolvasás

  1. Felületes olvasás. Először olvasd át a szöveget, nézd meg a címeket, alcímeket, főbb mondanivalókat. (Lassú vagy figyelmes olvasással.)

  2. Tényleges olvasás. Dolgozd fel a szöveget, ha szükséges készíts jegyzetet.

  3. Ismétlés, összegzés. Újra olvasd át és gondold át az olvasottakat.

 Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.


A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr627076201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo266 2015.01.20. 21:00:21

Amúgy azt hogyan lehet elérni, hogy ne terelődjön el a figyelmem, hanem 1 dologra - a tanulnivalóra - tudjak koncentrálni órákon át. Ez újabban nagyon nehezen megy.

TGMagdolna 2015.01.21. 09:31:22

@gizmo266: Érdemes lenne megnézni, hogy most mennyi időt tudsz folyamatosan koncentrálni. Mert utána azt lehet tovább fejleszteni, koncentrációs feladatokkal.
Az is érdemes megnézni, hogy ahol tanulsz ott megfelelőek-e a körülmények. (Fényviszonyok, kényelmes szék, a figyelmedet elvonó kütyük kikapcsolása ... .)
Megoldás lehet az is, ha gyakrabban tartasz rövidebb szünetet.
Ha részletesebben leírnád a tanulási szokásaidat, konkrétabban is segíteni tudnék.
Elérhetőségeim:
tanulj.konyeden@gmail.com
https://www.facebook.com/pages/Tanulj-könnyedén/
süti beállítások módosítása