Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Mnemotechnikák

2015. január 24. - TGMagdolna

reminder-23771_640.pngA mnemotechnikák a memoriterek (versek, szavak, monológok) megtanulásában segítenek. Szerencsére van érdekesebb mód, mint az, hogy addig ismétlem, amíg meg nem tanulom.

 Az agyunk a képeket 60000-szer gyorsabban jegyzi meg, mint az írott szöveget, szavakat. Ha valamit gyorsan és tartósan szeretnél megjegyezni érdemes azokhoz képeket rendelni, akár képzeletben, akár rajzban.

 Most egy olyan módszert szeretnék bemutatni, ami első sorban szó tanuláshoz, vagy párosítható információk (például: évszám, esemény) tanulásához nyújt segítséget.

 

Leitner-kártyás módszer

Készíts elő névjegykártya méretű kártyákat, érdemes vastagabb papírból készíteni, hogy tartósabb legyen és bírja a használatot.

A kártyák egyik oldalára a megtanulandó fogalom nevét, a másik oldalára a hozzá tartozó információt írd. Esetleg egy kis rajzot, ábrát is készíthetsz hozzájuk, hogy könnyebb legyen emlékezni rá.

Keress öt üres dobozt, amibe belerakhatod a kártyákat, számozd be őket 1-5-ig. Az első körben az első dobozból vedd ki a lapokat és tanuld meg a ráírtakat, és tedd vissza az első dobozba. Legközelebb vedd elő és kérdezd ki magadtól. Amire emlékszel, az átkerül a második dobozba, amire nem az marad az elsőben. Újabb idő elteltével ellenőrizd le hogy mire emlékszel a kártyákból. Ha tudod akkor tedd a következő dobozba, ha nem akkor visszakerül a kiinduló dobozba. Így ami könnyen megy az hamar az ötödik dobozba kerül, ami pedig nem megy az mindig visszacsúszik az elsőbe.

Természetesen sok ilyen technika létezik még, ami segít a gyorsabb tanulásban. Például így csinálják a profik.

 Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr67076229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása