Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Döntés hozatal

2015. január 16. - TGMagdolna

e72923a675d0a49fe47f89511d288c3d.jpgMinden nap hozunk döntéseket, kicsiket, nagyokat, rövid vagy hosszú távra szólót. Te mi alapján szoktál dönteni? Mindenki kialakít stratégiákat arra, hogy jó döntéseket hozzon. 

Amikor reggel állsz a szekrény előtt, hogy mit vegyél fel. Te hogyan döntesz? Benyúlsz és az első kezedbe akadót felveszed? Hosszasan nézegeted a ruhákat, majd kiveszed a győztest? Vagy kiveszel egyet-egyet a tükör előtt megnézed magad? Ezek mind döntési stratégiák. Ha már egy ilyen egyszerű döntésnél is stratégiát használsz, akkor egy olyan bonyolult dologhoz, mint a tanulás, miért ne használnál?

stratégia nem más mint egy hatásnövelő eszköz. Ez azt jelenti, hogy kevés munkával érjünk el eredményeket.

Milyen tanulási döntésekhez kell stratégia?

  1. Tanulásra szánt idő beosztásához.

  2. Tanulni való beosztásához.

  3. Az adott tananyag megtanulásának legjobb tanulási technika meghatározásához.

  4. Az adott tananyag megtanulásához.

Ilyen stratégia lehet, ha készítesz egy tanulási tervet. A következő alapelvek alapján:

  • A tanulásra szánt időt úgy határozd meg, hogy tartható legyen! Vedd figyelembe a képességeidet, az állandó feladataidat, állítsd fontossági sorrendbe a feladatokat, biztosan lesz olyan, amit el lehet halasztani, de ez ne a tanulás legyen. A tanulás ideje 20-25 perc komoly koncentrációt igénylő majd 10-15 perc lazább tanulás utána 5 perc szünet. Itt is az önismeretedre kell hagyatkozni, és ki kell tapasztalni, hogy neked milyen időközönként kell pihenőt tartani. A pihenő ideje alatt állj fel és mozogj, a megadott időnél ne tölts többet pihenéssel. Használhatsz stoppert az idő mérésére, hogy ne csússz el az idővel.

  • A tervben szerepeljenek a tanulás közbe beiktatott szünetek és pihenő idők is.

  • Állítsd, össze milyen sorrendben haladsz a tanulnivalóval. Az elejére és a végére kerüljenek a könnyebb a közepére a nehezebb feladatok. A tantárgyakat úgy érdemes sorrendbe rakni, hogy egymás után eltérő típusú dolgok kerüljenek. Pl.: angol szó tanulás után, ne a német szavak következzenek, hanem inkább a matematika, mert a hasonló dolgok összekeveredhetnek a fejedben, ha időben is közel tanulód őket egymáshoz.

  • A terven az is szerepeljen, hogy milyen módszerrel akarod megtanulni az adott tananyagot és mivel jutalmazod meg magad, ha megtanultad. Elvileg ez lehetne egy szem cukor is, de az nem praktikus.

 

Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr267056333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gy. Gulyás 2018.11.09. 09:55:44

Kedves Magdolna!

Nagyon tetszenek az írásai, jól tudom a diákjaim körében használni.

Szeretnék egy javaslattal élni; ezek a remek írások még jobbak lehetnének, ha a helyesírásra egy kicsit jobban figyelne (egybe/külön írni?).

Nem megbántani, hanem segíteni szeretném Önt, nagyon hasznosnak tartom a bejegyzéseit.

Üdvözlettel: Gyula

Gy. Gulyás 2018.11.09. 09:59:17

Nagyon tetszett a döntéshozatalról szóló bejegyzés. :-)
süti beállítások módosítása