Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulás külső feltételei

2015. február 02. - TGMagdolna

colored-pencils-388484_1280.jpg

Fontos kialakítani egy saját teret, hol minden kéz közelben van. Egy olyan teret, amit a magadénak érzel, meleg és otthonos. Az agy elsődleges feladata az, hogy életben tartson. Ha minden lét feltétel adott, tehát nem vagy éhes, szomjas, fáradt, nem fázol akkor hajlandó a tanulásra. Érdemes oda figyelni a következőkre, mert segítenek az elmélyültebb tanulásban.

Fény

Legyen meg felelő a világítás. Legjobb a természetes fény. A fény papírra érkező beesési szöge is fontos az éles látás szempontjából. Szórt fény mellett az asztali lámpa fénye is fontos, ez a fény függőlegesen és úgy érkezzen a papírra, hogy a jobb kezeseknek bal felől, a bal kezeseknek jobb felől. A fény ne legyen túl éles, vagy kevés.

A dekoráció segíthet és gátolhat is, a legjobb, ha kevés van, mert akkor nem vonja el a figyelmet, viszont az emlékeztető tábláztatok, képek segíthetnek.

Színek

A színek is segíthetnek a tanulásban.

Narancssárga: javítja a gondolkodást, ami sárga, azt megnézzük és már meg is jegyezzük. A feljegyzéseket érdemes sárga cetlikre írni, vagy sárga kiemelővel kiemelni.

A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját.

Piros: Emlékeztető hatású és erőteljes növeli a pulzus számot, szívverést, vérnyomást.

Kék: A tisztaság színe. Nyugtatólag hat mindenfajta izgalmi állapotban. Az ideges eredetű zavarokra, lelki kimerültségre az indigókék a legjobb.

Zöld: Kiegyensúlyozó, testet-lelket nyugtató. Ellazít, nyugtatóbbá tesz, a légzést kisimítja az érzelmeket. Lámpaláz esetén segít.

Barna vagy bézs: nyugtató harmonikus hatású, békítő, meleg és barátságos színek.

Lila: Aktiválja, az agy kreatív központját serkenti a koncentrálást. Ha sürgősen egy jó ötletre, tippre van, szükséged a határidő sürget, lila filccel írd fel az ötleteidet, aztán várd, amíg beugranak a legjobb megoldások.

Hőmérséklet, levegő

A nagy meleg vagy hideg tanulóhely eltereli a figyelmet, a tested az energiáit a hőháztartás fenn tartására használja. Az ideális a 20-22 °C, mert ilyenkor még a szervezetnek nem kell szabályoznia fűtését.

Elhasználódott, áporodott, oxigénben szegény levegőjű helyen nehéz a koncentráció. Az agy jó működéséhez különösen fontos a vér gazdag oxigén ellátottsága. Egészséges táplálkozással, helyes légzéssel, többszöri szellőztetéssel ez javítható.

Mi legyen az asztalon?

Lehetőleg minden, olyan eszközt szerezz be a tanuláshoz, ami szükséges és találj neki egy jó helyet, hogyha nincs rá szükség, akkor se zavarjon. Tanuláskor viszont csak az legyen az asztalodon, amire tényleg szükséged van.

A kütyüket (tv, telefon, számítógép, stb.) kapcsold ki, hogy még véletlenül se vonják el a figyelmed.

Zene

A tanulás közbeni zene hallgatásról megoszlanak a vélemények. Abban azért mindenki egyetért nagyjából, hogy ha már hallgatsz akkor:

  • ne fülhallgatón keresztül,

  • háttér zeneként halkan hallgasd.

  • olyan zenét válassz, ami segít a koncentrálásban, felvidít (ez pedig nem a heavy metal).

  • olyan zenét, aminek nincs szövege, vagy legalább nem érted és így nem vonja el a figyelmed.

A zene érzelmeket vált ki belőled és ez segíthet a tanulásban. A lassabb zene ritmusára ellazulsz. A pulzusod nyugalmi állapotba kerül. Ennek következtében az erek is ellazulnak és így több vért tudnak szállítani. A több vér, több oxigént is jelent, ezért az agy sejtek működése is gyorsabb lesz, ebből pedig az következik, hogy a tanulás is gyorsabb. Lozanov a tapasztalati alapján összeállított egy "tanulás koncertet".

Illatok

Az illatok ugyan úgy befolyásolják a hangulatunkat, mint a zene. Gondolj csak a fajhéj illatára, vagy a citroméra. Mi jut róluk eszedbe!

Ha szeretsz az aromaterápiával foglalkozni, akkor érdemes olyan illatokat keresned, amelyek segítenek a koncentrációban, lazításban vagy amire éppen szükséged van. Segítséget találhatsz ezzel a témával foglalkozó könyvekben, vagy az illóolajok tájékoztatóin.

Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr47097313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása