Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Hogyan szóbeli érettségiz?

2016. június 06. - TGMagdolna

hat-305059_640.pngAz hogy az érettségid hogyan fog sikerülni, részeben eldőlt az írásbeli vizsgán. Ahhoz, hogy a szóbeli vizsgád jól sikerüljön folyamatosan kell beszélned a tételedről, mert azt is értékelik. Egy jó felelet két részből áll a tartalomból és az előadás módból. Lássuk először a tartalom részt.

Tartalom

  1. Bevezetés

Mond el pár szóban miről szól a tételed. Miért fontos tétel témája, hogyan kapcsolható más tantárgyakhoz.

  1. Tárgyalás

Mondd el a tételed címét, majd az alcímeket, utána a részleteket az alcímeken belül. Ez a felépítés az sugallja, hogy az egész tételt át látod, és érted. Magabiztos és felkészült vagy hiszen tudod, hogy miről és hogyan akarsz beszélni.  A vizsgáztatónak pedig kevesebb energiát kell arra fordítania, hogy a gondolataidat kövesse, hiszen azok logikusan követik egymást.

  1. Befejezés

Fejezd be az előadásod olyasmivel, ami a mai napig tartó hatását hangsúlyozza a tételnek, a tanulságát, használhatóságát. Te mikor, hol használnád, alkalmaznád, a tételben szereplő tételeket, tényeket, felfedezéseket. Miért fontos, hogy a mai napig is tanuljuk ezt a témát.

Ne beszélj azokról a dolgokról amit nem tudsz vagy bizonytalan vagy, csak akkor ha kérdezik. Ha a tétel pontozása során a tanárod talál olyan részt amit nem fejtettél ki eléggé, vagy kimaradt, akkor a felelted végén fog rákérdezni.

Előadásmód

A kommunikáció 93%-a meta, 7%-a a szóbeli kommunikáció. Ezért is nagyon fontos az előadás módja. Nézzük lépésenként.

  1. Miután beszélsz a terembe és köszönsz és magabiztosan mosolyogsz. Határozottan húzd ki a tételedet. Közben arra gondolj, hogy jó tételt húzok ki. (Ez a hozzá állás többször bejön, mint ahányszor nem.)
  2. Miután kidolgoztat a tételed és a vizsgáztató felé mégy, a járásod és a testtartásod árulkodik rólad és a tudásodról. Húzd ki magad, emeld fel a fejet és magabiztosan mosolyogj.
  3. Engedd le a vállaidat, mert az a feszültség jele. Nézz a vizsgáztató szemébe. Az álladat ne szegd se fel, se le.
  4. Hangosan, nyugodtan, tagoltan beszélj! Ne használj összetett mondatokat, inkább röviden és érthetően beszélj!
  5. Finoman gesztikulálj, kerüld a nagy kéz mozdulatokat. Ez azt jelzi a vizsgáztató felé, hogy lelkesedsz az anyagért.
  6. A mosolyod ne legye vigyor és vihogás sem, mert az visszatetszést kelthet.

Ahhoz, hogy ez így menjen gyakorolni kell, méghozzá sokat. Tükör előtt gyakorolhatod az előadásmódodat a gesztusaidat. A tételeket vedd fel és hallgass vissza, hogy tudd min kell még javítanod. A vissza hallgatás egyébként az ismétlésben is segít. A vizsga előtti időszakban így kevesebb időt kell hagynod az ismétlésre.

Még egy tipp:

Amit te magadról gondolsz, azt fogják mások is gondolni rólad. Ez azt jelenti, ha magabiztosnak látszol mások is azt fogják gondolni. Ha sokáig játszod, hogy magabiztos vagy akkor pedig idővel az is leszel. Tehát tégy úgy mintha, és úgy lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr298783870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása