Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Hogyan olvasd a kötelezőket?

2015. november 18. - TGMagdolna

book-520610_640.jpgA kötelező olvasmányokról folyamatosan vitáznak, hogy melyek legyenek. Ettől függetlenül neked neked el kell olvasni az éppen aktuálisat. El kell készíteni az olvasó naplót, elemzést, és dolgozatot kell írni belőle.

 

Mielőtt elkezdenéd az olvasást, vedd kezedbe a könyvet ismerkedj vele. Olvasd el az előszót, ajánlásokat, amit találsz a borítón. Nézd meg milyen vastag, mennyire könnyen olvasható, ha van kedved olvass bele. Motiváld magad az olvasásra.

Készíts tervet, hogy mikor mennyit fogsz olvasni, mikor készíted el a könyvhöz kapott feladatokat.

Olvasd el a könyvet!!!

Olvasd el az eredeti művet. Ne a rövidített változatot, ne mások olvasó naplóját. Ha nagyon unalmas egy rész akkor lapozz, ha egy hosszadalmas leírásra nem fogsz emlékezni az még nem feltétlenül baj. Ha annyira borzalmasnak találod, hogy legszívesebben állandóan lapoznál, akkor olvasd el a bekezdések első mondatait és a párbeszédeket. Így nem maradsz le a lényeges részekről a lapozások miatt.

A következőkre figyelj olvasás közben, és készíts róluk jegyzetet, mert akkor abból vagy azonnal vagy akár később is könnyebb elkészíteni az olvasó naplót. Ha tanár nem is kéri az olvasónaplót akkor is érdemes megcsinálni, mert dolgozat előtt sokkal könnyebb abból felkészülni, a részleteket, összefüggéseket átismételni.

5 dolog amire figyelj kötelező olvasása közben:

  • Mi a történet?

Ha elolvastad akkor foglald össze öt mondatban, hogy miről szól a sztori. Érdemes ezt fejezetenként is meg tenni. Ha nem megy és elolvastad a könyvet, akkor az interneten keress összefoglalót a könyvről. Így többet fog mondani, mint olvasás előtt.

  • Mi a konfliktus?

Azaz mi az értelme a könyvnek. Minden sztorinak ez adja az érdekességét.

  • Keresd a forduló pontokat

A legtöbb történetben van ilyen, ami meghatározza a végkifejletet.

  • Tér és idő

Mikor és hol játszódik. Ha az író nem a saját idejét használja érdemes elgondolkodni, hogy mi a szerepük a történetben.

  • Szereplők

A szereplők hogyan viszonyulnak egymáshoz a konfliktusokhoz, mi a szerepük a történetben? Melyek a főbb jellemvonásaik? Pozitív vagy negatív szereplők? Készíthetsz egy ábrát, amin ezeket a viszonyokat és jellemvonásokat ábrázolhatod.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr708088870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása