Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Erősségek, gyengeségek

2015. január 08. - TGMagdolna

pencils-389996_1280_1.jpgMinden ember más és ezért van az hogy egy-egy módszer valakinél működik valakinél nem. Az önismeret az élet minden területén fontos, így a tanuláshoz is elengedhetetlen. Tudnod kell, hogy mik azok a tulajdonságaid, amik segítenek a tanulásban és mik azok, amik inkább gátolják. Az önismeret megszerzésének több módja is van.

  1. Hosszú időn keresztül figyeled magad, hogy milyen helyzetben hogyan reagálsz, mit érzel.
  2. Listákat írsz és úgy gyűjtöd össze magadról az információkat.
  3. Meghallgatod mások mit mondanak rólad.
  4. Önismereti kérdőíveket töltesz ki.

A másodikra szeretnék most egy példát mutatni:

Vegyél elő egy papírt és oszd ketté és írd fel, hogy szerinted hogy mely tulajdonságaid, képességeid segítenek a tanulásban és melyek gátolnak.

Nézzünk egy példát:

Erősségeim Gyengeségeim
szeretek rajzolni nem szeretek olvasni
könnyen tanulok szavakat nem tudok sokáig egy helyben ülni

 

Ezek után gondold végig min változtatnál, hogy jobban tudj tanulni. Melyiket lenne érdemes fejleszteni?

Lehet, hogy valami meglepőt fogok mondani, de nem azt kell fejleszteni, amiből gyenge vagy, hanem azt amiben erős. Mert ha a gyengeségeidet akarod először fejleszteni, akkor az részint rengeteg erőfeszítést igényel, és hosszadalmas munka. Ha olyat választasz amiben jó vagy akkor szívesen gyakorlod, fejleszted és hamar eredményeket érsz el. Pozitív visszajelzéseket kapsz. Az itt szerzett tapasztalataid pedig segítenek abban, hogy idővel a gyengeségeidet is tudd fejleszteni. Ajánlott tervet készítened arról, hogy, mit, mikorra, hogyan akarsz fejleszteni és arról naplót vezetni. Az erősségeidre építő tanulási technikákat érdemes választani. Ezzel is növelve a tanulás gyorsaságát.

A fenti példát figyelembe véve: Érdemes olyan jegyzetelés technikát választani, amiben sokat kell rajzolni, és kevesebbet írni. Mert így a jegyzetelés nem munka, hanem alkotás, szórakozás a számodra.

Ha nem szeretsz olvasni, akkor az órán kell jobban figyelned, vagy pedig az elolvasott anyag vázlatát felmondani hangrögzítőre. Így akkor legalább az ismétlésnél meg tudod spórolni az olvasást.

Ha nem tudsz sokáig egy helyben ülni, akkor gyakrabban tarts szünetet, vagy ha nem kell írnod akkor sétálva tanulj.

A lényeg az, hogy az erősségeidre építs és minél tovább fejleszd azt, és használd is őket.

Ha tettszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr107049733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása