Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Hogyan készülj témazáróra?

2016. december 08. - TGMagdolna

A dolgozatra készülés egy hosszabb folyamat. Akkor kezdődik amikor egy új témát elkezdesz tanulni, és egészen addig amíg meg nem írod a dolgozatot. Akkor tudsz a leghatékonyabban tanulni, ha egyszerre mindig csak egy kisebb anyagot tanulsz meg. Magyarul, ha a dolgozat írás előtt pár nappal kapcsolsz, hogy tanulni kellene, akkor sokkal több energiát kell a tanulásba fektetni. Ekkor sem lehetetlen a felkészülés, de nehezebb. Mert az agyadnak nagy mennyiségű anyagot kell elhelyeznie a többi ismeret között. Az ismétlésre sincs lehetőséged, ami segítené bevésődést. A stressz ami a tanulás közben jelentkezik, szintén rontja a tanulás minőségét. Most mutatok egy menetrendet, amit érdemes követned a hatékony tanuláshoz:

 

Minden napi készülésnél:

1. Minden órára tanulj!
A legegyszerűbb azzal kezdeni, hogy minden órára felkészülsz az adott tárgyból. Így utána már csak ismételned, és rendszerezned kell a tudásod. A hiányosságokat pedig pótolnod.

2. Minden leckéhez készíts egy rövid jegyzetet, vázlatot!
Ez tartalmazza a legfontosabb tudni valókat. (PI.: évszámok, események, életrajzi adatok, képletek, törvények) Így segíteni fog az ismétlésben.

 

Összefoglaláskor órán:

3. Írd le a tanárod kérdéseit is ne csak a feladatokat!
A legtöbb tanár az összefoglalás során azokat a kérdéseket, feladatokat is átveszi amik a dolgozatban lesznek. Így ezekre fokozottabban érdemes odafigyelni. Valószínűleg nem pontosan ugyanaz a kérdés vagy feladat lesz, de a tartalom amire rákérdez az igen.
Ha valamit nem értesz akkor kérdezz bátran.

 

Összefoglalás után (még az nap) otthon:

4. Rendszerezd a tudásodat! Készíts „puskát”!
Egy A4-es lapra készíts az egész témából egy jegyzetet. Ehhez felhasználhatód a korábbi órai jegyzeteidet, ki is egészítheted őket. A lényeg az, hogy 1 – 1,5 oldalba benne legyen minden fontos.
A jegyzet formája lehet hagyományos lineáris jegyzet, vagy gondolat térkép is. Legyen szellős, jól átlátható és színes. Ez főleg akkor fontos, ha vizuális típus vagy.

Hogyan legyen színes?

Elsősorban a 6 alapszínt használd, minél jobban különböznek a színek annál jobb. Az azonos típusú adatok legyenek egyforma színűek. (PL.: A törvények zöldek, az évszámok pirosak, a képletek barnák, a hozzáfűzött megjegyzések kékek.)
Legyen egy saját színkódod, amit magadnak találsz ki.

5. Próbáld elmondani a puska segítsége nélkül az anyagot. Ha valahol elakadtál, vagy még mindig nem tiszta valami, akkor a hiányzó részeket pótold.

 

Dolgozat írás előtti napon:

6. A puskád segítségével ismételd át az anyagot. Ha akad hiányosság akkor pótold.

7. Ismételd át az összefoglalás feladatait.

Írd meg sikeresen a dolgozatodat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr8012032795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása