Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Hogyan tanulj a szóbeli érettségire?

2016. május 30. - TGMagdolna

book-419589_640.jpgAz előző részben arról írtam, hogy hogyan tervezd meg a tanulásodat. Most arról szeretnék, hogy amikor leülsz tanulni, akkor mire figyelj.

Ahhoz hogy hatékonyan tudj tanulni, dolgozni meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, és tudnod kell, hogy mit, miért, és hogyan fogsz csinálni. Gondolom, hogy a mit és a miért kérdésre tudod a választ én most a hogyan kérdésben próbálok segíteni. 

1. Teremtsd magad körül olyan környezetet, ami alkalmas a tanulásra. Ahhoz, hogy milyen az ideális tanulási környezet  itt találsz segítséget.

2. Majd hangolódj rá a tanulásra. Ez azért fontos, mert az emberi agy csak akkor hajlandó munkára, ha az alapvető élettani funkciók rendben vannak. Tehát nem vagy éhes, szomjas, nem fázol, nem vagy stresszes, nem vagy fáradt.

Legyél kényelmes ruhában, igyál vizet, relaxálj tanulás előtt, a stressz gátolja a koncentrációt. A stressz akár pozitív (szerelmes vagy), akár negatív (félsz egy rossz jegytől) nem segíti a tanulást. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása elősegíti a koncentrációt és annak fenntartását. Figyeld meg a biológiai órádat, hogy mikor vagy a legaktívabb akkora érdemes időzíteni a nehezebb anyagok tanulását.

A tanulásra hangolódáskor keress valamilyen pozitív motivációt, amiért érdemes tanulnod.  A lényeg az, hogy a tanulás során illetve utána valami pozitív élmény érjen. A motivációról itt olvashatsz többet.

Kapcsolj be, olyan zenét, ami megnyugtat, felszabadít, boldoggá tesz. A tudósok kimutatták, hogy a barokk zene, ami a legalkalmasabb erre a célra. A tanulás során mindig arra kell törekedni, hogy valamilyen pozitív érzelem kötődjön, mert akkor a megtanultabbak jobban meg maradnak. Ha jókedvű és nyugodt vagy akkor a tanulás is könnyebben megy.

3. Szedd össze a tételedhez a háttér anyagot és készítsd ki azokat a könyveket is, amiket tétel kidolgozása során használtál.

4. Nézd át a tételedet, hogy logikus-e, érthető-e, hiányzik-e belőle valami. Ha van ilyen akkor pótold. (Kérhetsz segítséget az osztálytársaidtól, de a tanárok is szoktak olyan időpontot adni a felkészülés alatt amikor lehet tőlük kérdezni.) Ha minden rendben van minden, akkor nézd át a segédleteidet (amiket a vizsgán használhatsz), hogy azokban hol és mi található meg a tétellel kapcsolatban.

5. Tanuld meg a tételedet. Erről részletesebben a következő bejegyzésben írók majd.

6. Mond fel hangosan a tételedet, amikor már úgy érzed, hogy tudod. Fontos, hogy hangosan, mert akkor derül ki igazán, hogy tudod-e és a vizsgán is menni fog-e. Ha zavar, hogy magadban beszélsz, akkor mond fel a telefonodra, vagy keress valakit aki megtud hallgatni, vagy egyszerűen beszélj a macidnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr318749006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.06.01. 14:04:25

SZÓBELI VIZSGA

Kérdés... válasz... izzik a lég...
S szól a tanár: Jól van, elég...
... telen!
süti beállítások módosítása