Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Motiváció

2015. január 12. - TGMagdolna

08-08-07-78_640.jpg

Biztosan megfigyelted már magadon, hogy vannak olyan helyzetek amikor nagyon könnyen tanulsz és elég egyszer elolvasni, és már is tudod a dolgot (pl. ha van valamilyen hobbid). Máskor meg ott ülsz a könyv fölött órákat és mégsem haladsz. Motiváció nélkül nincs tanulás! Ha tetszik ha nem az érzelmeink irányítanak minket. Általában azokat a dolgokat tanulod meg könnyen, ami érdekel. Minél érdeklődőbb vagy egy téma iránt, annál pozitívabban állsz hozzá és ezért annál hamarabb tanulod meg. Ahhoz hogy valamit meg tudj tanulni motiváció kell méghozzá igen erős.

Mi lehet motiváció?

  • érdekel a téma

  • jutalmat kapsz ha megtanulod (jó jegy, ajándék)

  • kihívásnak tekinted (csak azért is megcsinálom)

  • másoknak való megfelelés (a jobb eredmény nagyobb megbecsülés jelent a környezetedben)

Ahhoz, hogy ki tudj találni magadnak motivációt, kérlek, töltsd ki a következő tesztet. Ennek segítségével jobban megismerheted önmagadat és azt is, hogy számodra mi lehet motiváció. Miért fontos ennyire a pozitív hozzá állás? Mert az agy számára sokkal könnyebb elvégezni, valamit, ha az fontos a számára, arról nem is beszélve, hogy ha egy tananyaghoz negatív érzelmek társulnak, akkor azt hamarabb is lefelejti. Gondolj, csak arra, amikor valamilyen rossz élmény ér és az traumatikus, akkor megpróbálod, minél hamarabb elfelejteni, ezzel is védve magadat.

Motivációs teszt

Tanulási célkitűzése

 

Tehát motiválnod kell magadat. Mielőtt bármibe is belekezdenél érdemes fél-egy évre előre egy tanulási célkitűzést készíteni. Ennek során végig gondolod, hogy mit, miért, hogyan, mikorra akarsz megtanulni. Ha tervet készítesz a céljaidról, akkor azok 90%-ban megvalósulnak. Ebben segít a következő technika, de nem csak tanulási célokhoz használhatod.


SMARTER technika megadja a szempontokat a terv elkészítéséhez.

S – Specific – A célod legyen konkrét jól meghatározott, pontos. Kerüld az általánosságot. Mindig pozitív tartalmú. Kerüld a „nem bukom meg” típusú célokat.

M – Measurable – A kitűzött célok legyenek mérhetőek.

A – Achievable – Motiváló, elérhető, vonzó célokat állíts magad elé.

R – Realistic, relevant – A célod legyen valóban elérhető a számodra.

T – Time-bounded – A célod legyen tervezhető és megtervezett: rövid, közepes és hosszú távú célok kombinációja.

E – Evaluated – Értékeld az eredményeidet.

R – Reviewed – Vizsgáld felül a tervedet, ha kell, akkor pontosíts rajta, hogy megfeleljen a fentieknek.

Tűzz ki egy egy-két fő célt és azokhoz egyenként 5 közbülső célt, ami segíti a fő cél elérését. Ezután a célokhoz tűzz, ki egy-egy időpontot amikorra el akarod érni, és egy jutalmat, amit megkapsz, ha teljesíted. Ha ez meg van, akkor vedd elő a naptárad és írd be, mit mikorra tűztél ki. Beszélj minél többet a terveidről. Tudod a ki mondott szó hatalma téged is segít. Vezess, fejlődési naplót ahol azt vezeted, hogy melyik céloddal hol tartasz, mi okozott, nehézséget, hogyan győzted le azokat. Soha se másokhoz mérd magad, mindig arra törekedj, hogy kihozd magadból a legjobbat. A rosszabb napokon, amikor nincs, kedved tanulni a napló segíthet ezt legyőzni. Ha újra olvasod, hogy mit is és hogyan értél már el akkor könnyebb lesz neki fogni újra a tanulásnak.

 

A jutalmadat mindig vedd át és élvezd a megérdemelt győzelmet. A jutalom nagysága legyen arányban a feladat nehézségével.

Ha nem teljesítetted a célt nincs meg a jutalom! Nem kaphatod meg névnapra, születésnapra, más kibúvóra. Ha meg akarod szerezni találj ki egy másik ugyanolyan nehéz feladatot.

Itt egy táblázat amiben megtervezheted a céljaidat:

Fő cél:

Mikorra:

Jutalom:

Részcélok:    

Tenni való:

Mikorra:

Jutalom:

 

 Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr647056199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása