Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Koncentráció

2015. február 04. - TGMagdolna

girl-160172_1280.pngAz emberi agy csak akkor hajlandó munkára, ha az alapvető élettani funkciók rendben vannak. Tehát nem vagy éhes, szomjas, nem fázol, nem vagy stresszes, nem vagy fáradt. Amikor haza érsz az iskolából, akkor ne rögtön kezdj el tanulni, adj magadnak egy kis időt, pihenésre, evésre, ivásra, mozgásra.

Legyél kényelmes ruhában, igyál vizet, relaxálj tanulás előtt, a stressz gátolja a koncentrációt. A stressz akár pozitív (szerelmes vagy), akár negatív (félsz egy újabb rossz jegytől) nem segíti a tanulást. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása elősegíti a koncentrációt és annak fenntartását. Figyeld meg a biológiai órádat, hogy mikor vagy a legaktívabb akkora érdemes időzíteni a nehezebb anyagok tanulását.

Rá kell hangolódni a tanulásra keress valamilyen pozitív motivációt, amiért érdemes tanulnod. Nem jó motiváció a szülői, tanári elvárás, az sem igazán motiváló, hogy 3-4 év múlva mi lesz. Az embernek azonnali pozitív megerősítésre is szüksége van. Lehet ilyen pozitív motiváció, ha érdekel a tananyag, ha alig várod, hogy a gyakorlatban is kipróbálhasd a tanultakat, a tanulás után elmehetsz a haverokhoz, visszakapcsolod a netet és játszol, chat-elsz, vagy valami teljesen más.

Kapcsolj be, olyan zenét, ami megnyugtat, felszabadít, boldoggá tesz. A tudósok kimutatták, hogy a barokk zene, ami a legalkalmasabb erre a célra. A tanulás során mindig arra kell törekedni, hogy valamilyen pozitív érzelem kötődjön, mert akkor a megtanultabbak jobban meg maradnak. Ha jókedvű és nyugodt vagy akkor a tanulás is könnyebben megy.

Teremtsd meg az optimális külső feltételeket a tanuláshoz. Erről az előző részben írtam.

A tanulás akkor lesz hatékony, ha többször, rövidebb ideig tanulsz, és a tanulás közben odafigyelsz az ismétlésekre is. Az agyad nem képes hosszú órákig tartó folyamatos figyelemre.

Egy felnőtt kb. 25-30 percig képes folyamatosan aktívan figyelni egy tevékenységre. Ekkor következik be az egy mélypont, ami még rövid idejű. Ezután még képes az előző szakasznál jóval gyengébb figyelemre, de kb. 45 perc körül, figyelem erőssége nagy mértékben lecsökken. Fiatalabb korban pedig ez az idő még rövidebb.

Ha túl sok ideig tanulsz folyamatosan, akkor figyelmed és tanulási kedved akaratlanul is alábbhagy. Ez abból is látszik, hogy önkéntelenül egyre gyakrabban kalandozik el a figyelmed.

Tanulás közben ezért szükség van gyakran, rövid szünetekre ahhoz, hogy mindig friss, és motiváltan tudj tanulni!

30-40 percenként tarts rövid 5-10 perces szünetet.

4 óránként pedig tarts 1-1,5 óra szünetet, és egy nap 2×4 óránál többet pedig ne tanulj!

Észre fogod venni, hogy bár kevesebb időt töltesz ugyan a könyv felett mégis több mindent jegyzel meg.

Érdemes a tanulási terved készítésénél is figyelembe venned a saját képességeidet.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr517097319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása