Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulási stratégiák

2015. január 18. - TGMagdolna

woman-213723_1280.jpg

A múltkori témát folytatva egy-egy tananyag elsajátításához szükség lehet stratégia használatára. Attól függően, hogy milyen az anyag más és más stratégiára kell használni. Az is egy stratégia, ha eldöntöd, hogy addig nem kelsz fel, amíg meg nem tanulod, de ez nem hatékony. Szeretnék bemutatni egy nagyon egyszerű, de az előzőnél jóval hatékonyabb stratégiát hallott vagy olvasott szöveg feldolgozásához.

RJR módszer

Ráhangolódás: A folyamat első szakaszában történik az adott témával kapcsolatos előzetes ismeretek felidézése, a tanulási motiváció, a probléma felvetés, kérdések megfogalmazása a feldolgozandó tananyaggal kapcsolatban.

Olvasd el a címet, gondolkodj el azon, hogy miről is fog szólni ez a fejezet, mi az, amit már tudsz erről a dologról, hol hallottál róla, mit hallottál róla. Miért lesz érdemes ezt megtanulni? Nézd meg az alcímeket, ezek segítségével fogalmazz meg magadnak kérdéseket, hogy mire keresel válaszokat az adott tananyagban. Érdemes ezeket a kérdéseket felírni. (Pl.: TTM táblázatba.)

Jelentésteremtés: Itt kerül sor az új ismeret befogadására megértésére, az új és régi ismeretek összekapcsolására, strukturálására, logikai csoportosítására.

Olvasd el, a fejezeteket, gondolkodj el rajtuk, mi az ami újdonság a te számodra, készíts hozzá jegyzeteket, táblázatot. Nézd meg, hogy az általad korábban feltett kérdésekre megtaláltad-e a válaszokat. Ha szükségét érzed akkor tegyél fel újabb kérdéseket is.

Reflektálás: A folyamat az önellenőrzéssel zárul, az új ismeretek maradandóvá válását támogatja. Ha hangosan összefoglalod a tanultakat természetesen könyv és jegyzet nélkül akár magadnak, vagy másoknak. Ha itt derül ki, hogy vannak a tananyagban „fehér foltok” akkor van mód a korrigálására, pótlására.

Becsuksz mindent és elmondod, ha van rá lehetőséged, akkor hangosan a tanultakat. Azért hangosan, mert, ha csak magadban végig gondolod, akkor becsaphatod magad, mert azt hiszed, tudod. Legjobb, ha van kinek felmondani, akkor könnyebben kiderülnek a hiányosságok. Ha auditív típusú tanuló vagy akkor vedd fel a feleletedet és később azt is használhatód ismétléshez.

Természetesen ezenkívül még sokféle stratégia létezik. De mindegyikre jellemző, hogy ráhangolódással, kérdések feltevésével, azok megválaszolásával, felmondással és hiánypótlással is foglalkozik.

A tanulás nem ér véget ott, hogy megtanultad az anyagot, hanem azt időnként át is kell ismételni, legalább négyszer.

Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr707073811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása