Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Ismétlés

2015. január 28. - TGMagdolna

button-368150_640.pngEbben a részben szeretnék néhány olyan technikát megmutatni, amik abban segítenek, hogy a tanultakat átismételd, rendszerezd.

Működés a gyakorlatban

Láttad már, hogyan működik a gyakorlatban az, amit éppen tanulsz?

Olvass konkrét dolgokat a tanulni valóval kapcsolatban hogyan használják, mire használják, te meg tudod-e csinálni. Mások hogyan csinálják? Nyelv tanulásnál keress rá példát egy szövegben. Gyakorolj.

Tanítva-tanulás

Tanítsd meg az adott anyagot a társadnak vagy ha nincs senki akkor a macidnak, képzeletbeli valakinek, mondd fel a telefonodra. Ilyenkor sokszor helyére kerülnek a dolgok és az összefüggésekre is egyszerűbb rájönni. A lényeg, hogy hangosan mond el a dolgokat. Segít az ismétlésben, ha vissza hallgatod, akár suliba menet vagy lefekvés előtt. Ha nem teljesen tudod még a tananyagot az ilyenkor kiderül és még tudsz rajta segíteni.

TTM-táblázat

Mielőtt elkezded feldolgozni a tananyagot készítsd el a következő táblázatot. Az első két oszlopot az első áttekintő olvasás után töltsd ki, a harmadikat pedig az anyag feldolgozása után. Feldolgozás közben is írhatsz még kérdéseket a második oszlopba, amennyiben még felmerülnek.

 

Tudom

Tudni szeretném

Megtanulom

Sorod fel azokat a dolgokat,
amit már tudsz az adott témáról! Röviden írj!

Írj kérdéseket a témával kapcsolatban!

Mire szeretnél választ kapni?

Mi az ami érdekel?

Szellősen írj!

A tananyagban keresd meg a kérdéseidre a válaszokat és írd le.

Ha egy kérdésre nem találsz választ akkor a következő órádon kérdezd meg a tanárod.


Ismétlés

A tanultak megjegyzésének legrégibb módja az ismétlés, de nem mindegy hogyan.  Ha folyamatosan mindig ugyanaz ismétled, attól még nem tanulod meg, unalmas és rengeteg időd elmegy vele. A neurológusok azt tapasztalták, hogy egy új információ elsajátításakor eleinte többet kell ismételni, később már ritkábban is elég. Általában azt szokták ajánlani, hogy legalább négyszer ismételj át egy anyagot ahhoz, hogy rögzüljön.

Ha tetszett a bejegyzés kérlek oszd meg, hogy mások is olvashassák.

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr887076243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása