Mert tanulni jó!

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Tanulj könnyedén és hatékonyan

Hogyan készülj szóbeli érettségire?

2016. május 26. - TGMagdolna

shelf-159852_640.pngVége van a érettségi írásbelibeli részének és ha még nem kezdtél el készülni a szóbelire éppen itt az ideje. Annak aki most érettségizik, nagy valószínűséggel ez lesz az első igazi vizsga időszaka. Ekkor „nincs más dolgod" egész nap, mint vizsgára készülni. Nincs aki mögötted álljon és számon kérje, hogy mit tanultál meg. Nincs aki meg mondja milyen ütemben haladj a tanulással. Van aki számára ez felszabadító, és van akinek ez ijesztő.

A következő pár bejegyzésemben abban szeretnék segíteni, hogy hogyan, készülj fel a szóbeli vizsgára, illetve néhány tippet adni, magával a vizsgázással kapcsolatban is.

Első lépésként:

Készíts tanulási tervet!

  1. Szedd össze az összes tételedet, amit meg kell tanulnod, jobb esetben átismételned. Tantárgyankét kb. 20-25 tétel valószínűleg. Nézd át, hogy mindegyik meg van-e és amelyik hiányzik azt pótold.
  2. Nézd meg a naptáradat, hogy mikor fogsz vizsgázni. Számold ki, hogy hány napod van addig. Az utolsó 3-4 napra ne tervezz semmit, ezek a napok arra valók, hogyha valami miatt megcsúsztál akkor is legyen időd, illetve hogy ekkor még egyszer át tudd nézni a tételeidet.
  3. Oszd el, hogy egy napra hány tételt kell átvenned. Minden nap foglalkozz minden tantárggyal.
  4. Keresd, meg azt az időszakot amikor neked a legjobban megy a tanulás és minden nap akkor tanulj. Ha valami miatt egy nap kimarad, akkor azt igyekezz minél hamarabb bepótolni.

Második lépés:

Tanulj minden nap!

Ha valami miatt ki marad az aznapi tanulás, akkor a korábban tanult tételeidet olvasd át. A lényeg az, hogy minden nap foglalkozz a tanulnivalóval.

Harmadik lépés:

Ismételj!

Érdemes ismételni a tanulás végén, 5-6 tétel megtanulása után illetve a vizsga előtti napokat is ismétléssel tölteni.

Negyedik lépés:

Pihenj!

Ne töltsd az egész napot tanulással, hagyj magadnak időt a pihenésre és a feltöltődésre is. Aludj eleget, a pihent agy jobban fog. Mozogj eleget, a szellemi fáradság egyik ellenszere a fizikai aktivitás. A mozgás segít felfrissülni, ellazulni, endorfint azaz boldogság hormont termel.

 Következő rész.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljkonyeden.blog.hu/api/trackback/id/tr828748520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása